Keturunan Nabi?

Keturunan Syed Boleh Kahwin Dengan Puak Lain
Berita Mingguan: Ahad, 27 Mac 2005
Bersama Md Daud Che Ngah

Sebahagian Keluarga Syed Mohd (Gambar Hiasan)

Soalan:

SAYA bercinta dengan seorang gadis yang mempunyai gelaran Syarifah dan kami serius dalam perhubungan ini dan merancang untuk mendirikan rumah tangga. Tetapi apa yang menjadi halangan kepada niat kami ini ialah sikap orang tuanya yang berkehendakkan menantu daripada golongan Syed yang dikatakan daripada golongan ulama.

Alasan yang diberikan ialah keturunan Syed dan Syarifah adalah keturunan Nabi manakala golongan ulama adalah pewaris nabi dan mereka ingin memastikan yang keturunan itu terus kekal dalam keluarga mereka.

Fikiran saya menjadi buntu apabila memikirkan perkara ini. Saya ingin memohon penjelasan daripada ustaz:

Benarkah apa seperti yang di dakwakan oleh ibu bapa kekasih saya itu?

Adakah Islam tidak menggalakkan perkahwinan seperti itu berlaku?

Adakah Nabi sewaktu hayatnya juga menjodohkan saudara-maranya sendiri daripada kalangan mereka juga?

Benarkah keturunan nabi memperoleh dua syafaat apabila hari akhirat kelak?

Apakah yang harus saya lakukan supaya orang tua gadis itu dapat menerima saya sebagai menantunya?

Jawapan:

ADA tiga perkara yang boleh dirangkumkan daripada lima soalan yang saudara kemukakan.

Pertamanya, memang diakui, keturunan Syed dan Syarifah ini keturunan pewaris nabi. Ramai daripada keturunan ini dahulunya ulama besar yang menyebarkan Islam malah mazhab Shafie juga dibawa oleh ulama-ulama ini ke Nusantara.

Mengikut sejarah, apabila berlaku pergeseran antara Saidina Ali dan Muawiyah, ramai daripada keluarga Saidina Ali ini meninggalkan Makkah dan membawa diri ke Hadramaut dan Yaman. Bagaimanapun mereka kembali ke Makkah pada zaman Khalifah Harun Ar Rasyid.

Reputasi keturunan ini memang diakui dan kemuliaan keluarga mereka terjaga tetapi tidaklah sehingga mereka mendapat dua syafaat di akhirat kelak. Jika mereka tidak beribadat dan tidak patuh pada ajaran Allah, mereka tetap menerima seksaan Allah yang keras.

Yang kedua, walaupun mereka diakui kemuliaan keturunannya, tidaklah hingga golongan ini tidak boleh berkahwin dengan orang biasa. Jika disorot sejarah silam, Baginda Rasulullah juga mengahwini orang biasa, malah seorang isterinya Sofiah adalah daripada bangsa Yahudi.

Justeru, salah pendapat mengatakan keturunan ini hanya boleh berkahwin sesama mereka saja. Malah anak-anak baginda juga berkahwin dengan orang biasa. Jika ada keserasian, tidak kiralah apa bangsa dan keturunan kahwinlah kerana keserasian ini membawa kebahagiaan.

Jika bapa kekasih saudara mahu kahwinkan anaknya dengan Syed juga, perlulah dia menunggu kedatangan Syed yang sudi mengahwini anaknya, jika tidak jadilah andartu. Si ayah juga haruslah memahami kehendak anaknya, apa yang penting adalah kebahagiaan anaknya bukan menunggu lelaki dari keturunan Syed juga sedangkan anaknya tidak suka.

Allah menjadikan manusia ini berpuak-puak, berlapis-lapis untuk kita saling mengenali. Jika keturunan Syed dan Syarifah berkahwin dengan orang biasa, bukankah itu sudah membuka jalan perkenalan dengan puak lain?

Yang ketiga, tidak banyak yang boleh saudara lakukan. Meskipun saudara dan Syarifah merancang untuk berkahwin tetapi ia haruslah mendapat restu keluarga jika tidak perkahwinan itu tidak akan aman.

Lagi satu, jika keturunan Syed dan Syarifah yang saudara dampingi ini benar-benar orang yang beriman sebagai mana selayaknya keturunan nabi, mereka tidak akan memilih-milih menantu dan tidak akan mengira apa bangsa dan keturunan pun untuk dijadikan bakal suami si anak. Apa yang penting keserasian.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails